Trening-som-medisin

Livet var brutalt for John før hjerteoperasjonen…

«Johns story»…

John Goodnow er amerikansk, lærer og skuespiller – og hans historie er både spennende og innholdsrik. Høsten 2018 ble John raskt dårligere, og legene fant ut at hjertet hans ikke fungerte i det hele tatt. – Det ble en stor, stor operasjon. To årer ble erstattet og en hel del andre ting ble reparert. Tøffe tak. Jeg fikk glidelås fra halsen og ned, sier John og refererer til det gigantiske operasjonssåret.

Han sitter her og forteller sin historie – før og etter inngrepet – som på mange måter ble et vendepunkt i vår venns liv.. John forteller om sin helsetilstand etter operasjonen. – Det var ille. 15 liter vann i kroppen, og bildene fra den gang er ikke så lystige. Før jeg ble hjertesyk, så var jeg stadig å se på sykkelen. Sommeren for to år siden var en bra tid. Jeg ble veldig kjapt i dårlig forfatning. Sykdommen kom fort. Og etter en slik enorm påkjenning som kroppen min måtte gå igjennom, så er det vel ikke ulogisk at det hele falt fra hverandre. Da jeg kom hit til EviBase første gang, så klarte jeg så vidt å spasere to minutter på mølla. Nå er treningsøktene på over 20 minutter, forteller John Goodnow. En livlig amerikaner som virkelig gir lys til klinikken.

Helt uvanlig bakgrunn

John er 67, men det har han ikke alltid vært. Han ble født i Maryland, og var en ivrig fotballspiller i barneskolen. – Så flyttet familien til North-Carolina, og der var det kun amerikansk fotball som gjaldt. Også fikk jeg kontakt med skolenes teatergruppe, og dermed var det kjørt. Jeg hoppet rett inn, og fant min plass umiddelbart. Bitt av basillen på en kontant måte. Det ble drama og teater for alle pengene, og senere så tok jeg utdannelse som teaterregissør. Jeg synes det var for lett å bare spille teater – jeg ville også påvirke oppsetningen på min måte, forteller John. Og sånn ble det.

Denzel Washington

Han synes film var kjedelig, sammenlignet med teater. – Men jeg har spilt med Denzel Washington, og han har du vel hørt om. Kommer det fra herr Goodnow. Og vi nikker selvsagt bekreftende. Washington er en av verdens virkelige stjerner på filmhimmelen. Og en av Johns gamle venner.

– Etter en tid i USA som lærer på college, så ble det plutselig Finland på meg og min kone Margaret. Vi hadde tilhørighet til en lutheransk menighet med mange finske slektninger, og vi ble anbefalt å prøve Skandinavia. Det ble Helsingfors, hvor jeg underviste i fysikk, matematikk og historie på en skole der borte. Så ble min mor syk, og det ble USA og seks nye år der borte. Min kone Margaret fullførte sin masterutdannelse med pedagogisk tilnærming til Montessori-systemet. Det ble veien til Norge på permanent basis, forteller vår venn. Fordi fru Goodnow fikk tilbud om en skolejobb i Holmestrand, også ble det Skagerak her i Sandefjord. – Og her har vi vært siden, bortsett fra et hvileskjær i Doha, men der var skolesystemet helt grusomt.

Kjapt tilbake til Norge og Sandefjord. Nå bor jeg i gangavstand til EviBase-klinikken, og har ingen unnskyldninger for å skulke treningen. Jeg er her minst to ganger i uka, og noen ganger tre. Men det beste av alt er at min datter forelsket seg i en nordmann, og bor på Framnes. Jeg har to barnebarn i min umiddelbare nærhet, kommer det fra bestefar Goodnow. Store planer John Goodnow er offisielt blitt pensjonist, men har fortsatt et tett program og ambisjoner for framtiden. – Jeg holder for øyeblikket på med en stor oppsetning for teatergruppen borte på Skagerak International School – et gresk drama – som jeg virkelig er motivert til å få virkeliggjort. Også skal jeg skrive mine memoarer. Jeg vet jo ikke om noen gidder å lese dem, men jeg håper at barnebarna tar seg tid. Også må jeg holde treningen her ved like. Dermed blir det en herlig meny – teater, memoarer, trening og barnebarn. Helt i John Goodnows ånd.