Helsegevinstene er betydelig

Les Hans Jacob og Treningsklinikken sine erfaringer med trening som medisin.

En av initiativtakerne til EviBase-klinikken her i Sandefjord Helsepark – Hans Jacob Gravdal – er overrasket over de store helsegevinstene til brukerne etter bare fire måneders trening. – Jeg har oppfølging med pasientene etter fire måneder, og det er oppsiktsvekkende stor framgang å spore. Spesielt for de som har det dårligste utgangspunktet. Vi måler jo biologisk alder, og det er utrolig å se hvor unge folk er blitt, kommer det fra doktor Gravdal, som virkelig brenner for ideen om bruk av trening istedenfor medisiner.

Hans Jacob Gravdal er en erfaren lege, som alltid har hatt trening og all form for aktivitet langt framme i panna. – Jeg ser jo hvilken forandring trening gjør med helsen til folk. Det kommer brukere hit, som nesten bruker de første øktene til bare å se på tredemølla. Uansett tilstand så er alle velkomne, men etterhvert så kommer de seg opp på møllen, og både pusten og styrken kommer nesten umiddelbart. Basert på de resultatene vi får på hver eneste en, så øker surstoffopptaket med om lag 2,5 prosent i måneden. Det er jo enormt. Og styrken økes med to prosentpoeng etter hver treningsøkt. Det betyr jo at man blir 10 prosent sterkere etter fem treningsøkter. Det er ikke vanskelig å tenke seg at folk blir gladere, mer aktive og høyner sin livskvalitet betraktelig, forteller Gravdal entusiastisk.

10 år yngre på fire måneder

Det som kan synes som den virkelig store forandringen, er nedgangen i såkalt biologisk alder. – Jeg er selv et levende eksempel på denne endringen. Da jeg ble testet ut i fra mine fysiologiske parametre, så viste tallene 65 år. På mitt beste etter god treningsperiode, så var jeg nede i 43 år i biologisk alder. En slik formheving merkes på alle områder, humør, arbeidsevne og generell aktivitet. Det å få den gledelige sannheten mitt i fjeset, gir jo også en voldsom inspirasjon til å fortsette med den nye livsstilen. God form er jo en betydelig hyggeligere bivirkning enn hva de fleste medikamentene gir. Her er det joggesko og tredemølle, og ikke tøfler, badekåpe og piller, sier Hans Jacob Gravdal, som selv bruker treningsklinikken flittig.

Les om Kariann sine erfaringer med trening under kreftsykdom.

Hans Jacob både tror og håper at han representerer den siste generasjon leger, som sitter med reseptblokken fremst på skrivebordet når han har pasienter på besøk. – Vi har jo blitt indoktrinert hele tiden, og det er ingen hemmelighet at legemiddelindustrien finansierer mye av den forskningen som legene bruker i sitt daglig virke. Etter et drøyt år med treningsklinikken, så er resultatene av treningen så massiv og forklarende at reseptblokken glir lenger og lenger bak på bordet. Trening virker, og det er ikke farlig på noen måte. Uansett hvor du måtte befinne deg på formstigen. Våre forskningsbaserte treningsmetoder er både trygge og effektive, kommer det fra doktor Gravdal.

Store ambisjoner

Hans Jacob ønsker inderlig at dette konseptet blir en hit, og at det kan dukke opp andre EviBase-klinikker rundt om i landet etterhvert. – Jeg vet at det er politisk velvilje der ute, og vi ser for oss flere samarbeidsmodeller i framtiden. Det er åpenbart at store aktører synes dette konseptet er spennende, og det ligger selvsagt en enorm gevinst her sett med samfunnsøkonomiske øyne. Basert på mine oppfølgingstimer eter fire måneders trening her på klinikken, så vil folk komme seg raskere tilbake i arbeid ved regelmessig og kontrollert trening nede på klinikken. Det må være en fordel for alle involverte. Snart så seirer vel fornuften, sier Gravdal.

Og det skjer ting nede i andre etasje i Helseparken. – Vi har innledet et samarbeid med Universitetet i Sørøst Norge, vi har tilgang og samarbeid med forskningsmiljøet i Trondheim og når det gjelder digitale verktøy, så skal vi anstrenge oss til det ytterste for å framskaffe de beste løsningene. Ulike fagpersoner er tungt involvert, og vår realistiske ambisjon er at «treningsappene» skal være lette å håndtere for pasienten, men samtidig gi oss leger all den dokumentasjon vi trenger for å følge opp på best mulig måte. Det er spennende å følge utviklingen på nært hold, avslutter Hans Jacob Gravdal. Sterk og klar som sannhetsvitne til påstanden om at trening fungerer bedre som medisin enn piller.