Leif Ole har sykdommen psoriasis artritt (PSA)

For fem år siden begynte jeg å få veldig stive ledd. Jeg hadde en stund slitt med psoriasis med mye utslett og en evig søken etter riktige medikamenter.

 

Følte meg etter hvert som et nytt menneske

– For fem år siden begynte jeg åLeif Ole foran en av sine beste «venner» - tredemølla på EviBase-klinikken. få veldig stive ledd. Jeg hadde en stund slitt med psoriasis med mye utslett og en evig søken etter riktige medikamenter. Nå fikk jeg konstatert psoriasis artritt (PSA), som er en sykdom som enkelt sagt gir betennelse i leddene. Jeg hadde i lang tid slitt med å gå i trapper, venstrebeinet mitt fungerte ekstra dårlig. Følte meg rett og slett som en gammel krok. Etter å ha pendlet til Oslo de siste 20 årene med meget lange dager, så skulle jeg endelig nyte pensjonisttilværelsen. Det var i hvert fall intensjonen, kommer det fra Leif Ole Haugberg (67).

– Det skal sies at etter hvert så fant vi noen medisiner som fungerte tilfredsstillende, men jeg var nok generelt i dårlig fysisk form. I tillegg til jobben i Oslo, så drev vi en barnehage og så hadde jeg et eget selskap på toppen. Jeg brukte nok opp det meste av energien i løpet av arbeidsdagene og kveldene, og trening ble underprioritert for å si det mildt. Jeg prøvde meg riktignok på et treningssenter for 20 år siden, men fikk nok etter et par måneder. Det var på tide å prioritere annerledes, sier Leif Ole.

– Leif Oles revmatolog anbefalte å komme i gang med trening, og være så fysisk aktiv som jeg orket. Det ble noen måneder på medisiner, før min fastlege Nils Kähler anbefalte meg ned på EviBase-klinikken. Jeg ble selvsagt nysgjerrig, for mitt venstre kne kranglet veldig og jeg hadde jo forventninger til bedring da jeg stilte i treningstøy der nede første gang, forteller Leif Ole.

Her kan du lese om Leo sin inspirerende reise med trening for sine utfordringer.

God helse er avgjørende

Nå er Leif Ole godt i gang, og framgangen er betydelig. – Jeg vil ha god helse, og har ambisjoner om å være aktiv i minst 10 år framover. Jeg har til og med blitt skiløper igjen. I begynnelsen var jeg stiv som en stokk, men etter hvert kom både teknikken og pusten tilbake. En eventyrlig følelse. Nå har jeg virkelig tid til å ta hensyn til helse, for du vet jo ikke hva som skjer i morgen. Jeg har ambisjoner også med treningen. Ser at V02-opptaket stadig blir bedre, og at den biologiske alderen også synker, opplyser den spreke 67-åringen.

Leif Ole har snart et V02-opptak på 50 ml, og en biologisk alder på rundt 30 år. Fortsetter framgangen må han snart stå til konfirmasjon igjen. – Det hele er snakk om viljestyrke. Jeg har heldigvis mye energi, og sliter med å sitte stille. Ikke ønsker jeg det heller. Her oppe på klinikken, så trener jeg på mølla og kjører styrketrening på beina. Må vel snart starte opp med styrke litt høyere opp også. Merker også at bedre fysisk form gir større mental styrke og bedre humør, sier Leif Ole, som har mange prosjekter på gang og må selvsagt ha ork til en travel pensjonisttilværelse.

Litt vondter underveis

Leif Ole var spent på hvordan det gikk med legger og lår, men ikke minst hvordan leddene ville tåle intervalltreningen her på klinikken. – Jeg har kjent det i legger og hofter, men jeg har fått hjelp av naprapat Per Thomas Mørk her og det har hjulpet. Jeg har også skjønt betydningen av uttøyning etter øktene. Jeg har blitt god til å kjenne etter, og doserer treningen når det kommer antydninger til vondter. Jeg har brukte EviBase-klinikken her i Sandefjord siden november i 2018, og har ingen planer om å slutte. Det fungerer bra for meg. Leif Ole er overbevist om at trening fungerer godt som medisin. Og viser enkelt og greit til sin egen historie..

Trening
EviBase-klinikken i Sandefjord har blitt Leif Oles nye «stamsted»

Vår mann er spesielt glad for at hans fastlege hadde bakgrunn som idrettslege og var trygg på at riktig trening ville fungere med Leif Oles sykdomsbilde. – Jeg har enkelte høytidsdager hvor jeg oppnår mine mange delmål, også kan jeg løpe i trapper igjen. Det er en helt herlig følelse. Og de betydelige psoriasisutslett som jeg hadde, er nå bare noen nesten usynlige, mørke flekker. Jeg har funnet ut at kontinuerlig trening må til hvis min ambisjon om et aktivt og innholdsrikt pensjonisttilværelse skal innfris, avslutter Leif Ole Haugberg. Det ser for øyeblikket veldig bra ut..