Nå er ryggen på plass – neste er røykestopp…

Evelyn slet lenge med prolaps, som gikk nedover i beina. Etter at jeg startet med målrettet trening på EviBase har det bare gått en vei, rett oppover.

Evelyn Jonassen (snart 74) er på vei mot toppformen. Etter store ryggproblemer med prolaps og kraftige smerter, så fikk hun i samtale med fastlegen øynene opp for trening. – I første omgang gikk jeg og min søster feil, og havnet i et sikkert velfungerende treningssenter vegg-i-vegg, men publikummet der matchet ikke helt etter vår smak. Heldigvis så vi skiltet med EviBase borte i gangen, og både omgivelser og brukere der inne var midt i blinken. Nå har vi trent her i et år, og framgangen er strålende. Vi fortsetter, kommer det fra Evelyn som legger til at trening er til de grader ferskvare.

Evelyn slet lenge med prolaps, som gikk nedover i beina. På en vanlig dag var 10 meter en lidelse. Også hjalp jeg barnebarna med noe flytting, og dermed slo ryggen seg helt vrang. Etter at jeg startet med målrettet trening her på klinikken har det bare gått en vei – rett oppover. Nå flyr jeg i trapper, som var helt utenkelig for en tid tilbake, og pusten har blitt vesentlig bedre. Det er ingen overdrivelse å si at hverdagen nå er helt annerledes.

Medisinbruken redusert

Og gevinsten stopper ikke der. – Jeg har redusert medisinbruken ganske så kraftig. Før var det betablokker og betydelige doser med blodtrykksmedisin. Nå bruker jeg kun 5 mg av en blodtrykksmedisin jeg ikke husker navnet på. Det begynner å nærme seg null, og dette er et løp jeg har kjørt sammen med fastlegen min. I startfasen var jeg på kontroll hos fastlege Ballke hver 14. dag, og nå er medisiner byttet ut med intervalltrening. Jeg hopper sjelden over en treningsøkt her oppe, og to ganger i uka er standard. Min søster og en venninne er mine faste treningspartnere, og selv om vi aldri er helt enige om når vi skal trene, så motiverer vi hverandre på en ypperlig måte. Dette fellesskapet er gull verdt, sier Evelyn – en av klinikkens «stamgjester».

Les om Per Martin som er prostata- og ryggoperert.

Og søster Grete Seville Bakke og venninne Kjersti Syversen danner en livlig og svært engasjert trio her oppe. – Etter hver treningsøkt blir det kaffe og «diskusjon» i salongen, hvor neste økt blir planlagt og verdensproblemer blir løst. – Det er å anbefale dette med treningskamerater. En av oss pusher alltid på, så uansett blir vi enige om neste økt. Personlig så har jeg justert intensiteten litt ettersom erfaringen kommer. Jeg kjenner på kroppen hva den tåler, og tilpasser dosene etter de signalene. Effekten er super, og nå nylig har jeg målt blodtrykket. Det viser 125 på 65. Det hadde jo vært et perfekt trykk selv for en ungdom, sier Evelyn, som også har minsket 10 centimeter rundt livet. Og det er mye for en i utgangspunktet smal dame..

Neste prosjekt

Evelyn innrømmer at hun fortsatt røyker, og det har hun gjort i mange år. – Jeg har begrenset forbruket, men tanken har slått henne at det kanskje er like greit å kutte helt ut. Kondisjonen har jo blitt usedvanlig mye forbedret etter at jeg begynte med systematisk trening. Fra en skala fra en til 10 så føles det at toppkarakteren er inne etter et års regelmessig trening med bare fire fraværsdager i løpet av de 12 første månedene. Jeg vet at treningen må holdes ved like, for ulidelige ryggsmerter og begrenset bevegelighet frister ikke lenger, sier Evelyn, som litt tankefull tygger litt på røykestopp-prosjektet.

– Min mann røyker ikke, og jeg vet at det hadde gledet han stort hvis også jeg hadde sluttet. Jeg skal virkelig tenke på det – du hører fra meg, avslutter Evelyn Jonassen. Med tanke på hennes treningsdisiplin, så har vi stor tillit til hennes neste prosjekt.